Scheiden gaat gepaard met heel wat emoties. Je zal in een korte periode heel wat zaken moeten verwerken: frustraties, teleurstellingen, hartzeer, boosheid en verbolgenheid. Daarnaast zal je de scheidingsaanvraag een plekje moeten geven. Zeker voor partners is het extra moeilijk om te verteren wanneer de beslissing niet jouw keuze was. Ondanks alles is het belangrijk dat je de (financiële) zaken in verband met een scheiding op de juiste manier aanpakt. Zowel voor jezelf, je partner en mogelijk ook voor de kinderen. 5 praktische tips die hierbij een leidraad kunnen vormen.
Stap 1: Breng je partner hiervan op de hoogte
Je relatie loopt al maandenlang voor geen meter en je hebt besloten na veel vijven en zessen om de relatie te beëindigen. Maar hoe vertel je dit aan je partner? Een vuistregel die je altijd in het achterhoofd moet houden. Breng altijd de boodschap persoonlijk en zeg dat je een toekomstige relatie niet meer ziet zitten. Beter een korte pijn dan rondjes draaien.
Stap 2: Het vinden van een mediator of advocaat
Een relatie wordt ontbonden door een rechter. Hiervoor zal je beroep moeten doen op een mediator, bemiddelaar voor echtscheidingen of een advocaat. Welke hulp je nodig hebt hangt af van enkele parameters zoals:
- welke huwelijksakte is afgesloten
- de persoonlijke situatie op financieel vlak
- de kinderen en het bezoekrecht
Als er geen overleg meer mogelijk is, zal je een advocaat onder de arm moeten nemen. Een goede raad: probeer een vechtscheiding kost wat kost te voorkomen.
Stap 3: Scheidingsaanvraag indienen
De aanvraag van een scheiding verloopt altijd via een rechter. Een mediator of advocaat helpt je bij het indienen van het verzoek tot een echtscheiding hierbij. In sommige gevallen kun je bij de rechter aankloppen voor de procedure scheiding van tafel en bed als alternatieve oplossing.
Stap 4: Stippel een financieel plan uit zoals alimentatie
Een scheidingsregeling gaat vaak over het financiële aspect. Denk maar aan de verdeling van schulden en bezittingen. De maandelijkse alimentatie en het bezoekrecht van de kinderen. Het is aangewezen om een inventarisatielijst op te stellen zodat een eerlijke boedelverdeling kan worden opgemaakt.
Stap 5: De kinderen zijn het belangrijkste item bij een echtscheiding
Kinderen zijn het meest heikele punt van een echtscheiding. Elke ouder heeft een zogenaamde zorgplicht. Het maakt niets uit of je nu gehuwd bent, samenwoont, gescheiden: je zorgplicht blijft. Helaas kunnen de kinderen niet tegelijkertijd op twee plaatsen wonen. Hierover zullen afspraken moeten worden gemaakt. Dit wordt in het vakjargon ook wel de omgangsregeling geheten. De gemaakte afspraken in verband met de kinderen staan in een ouderschapsplan. Voor alle duidelijkheid: een ouderschapsplan is wettelijk verplicht.