Op vakantie na de scheiding met de kids

Bij een scheiding komt heel wat kijken. Zeker als er kinderen in het spel zijn is er heel wat dat geregeld moet worden en ook heel wat dat besproken moet worden. Absoluut één van de grootste momenten als nieuwbakken single na een scheiding is voor het eerst op vakantie gaan. Wil je ook na jouw scheiding gezellig met de kinderen op vakantie kunnen? Dan zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Hier alvast enkele gouden tips!

Regel de papieren

Een goed en tijdig overleg is altijd de eerste stap voor je daadwerkelijk vertrekt naar jouw droombestemming. Maar hou het hier echter niet bij. Als je alleen op reis vertrekt met de kinderen heb je immers ook de expliciete toestemming van de andere ouder nodig. Om dit geregeld te krijgen kan je een speciaal toestemmingsformulier aanvragen of downloaden en invullen. Daarnaast zijn er een aantal papieren die je absoluut niet mag vergeten. Neem bijvoorbeeld een kopie van het paspoort van de thuisblijvende ouder mee. Ook een kopie van het retourticket is geen overbodige luxe. Ook een uittreksel uit het gezagregister van het kind of van de uitspraak van de rechter over de omgangsregeling kan je best bij hebben.

Denk eens na over de duur

Het is natuurlijk ontzettend verleidelijk om drie weken op vakantie te trekken met de kinderen. Voor je dat doet is het echter niet verkeerd om ook eens na te gaan wat de kinderen nu het liefste hebben. Drie weken zonder de andere ouder kan voor sommige kinderen te lang zijn. Bovendien is elk drie weken bijvoorbeeld ook wel heel erg lang om thuis en de vrienden te missen. Bespreek dan ook op voorhand even jouw vakantie door met jouw kroost.

De contactmomenten

Het is echt geen overbodige luxe om op voorhand even vast te leggen wat de contactmomenten met de thuisblijvende ouder zullen zijn. Zorg er dan ook voor dat jouw kinderen geregeld en als het even kan op vaste tijdstippen contact op kunnen nemen. De kans is groot dat je dat zelf ook wel zo leuk zou vinden als de situatie omgekeerd was. En de kinderen? Die hebben dat wel nodig.

Leg de lat niet te hoog

Het is iets typisch om bij de eerste vakantie alleen met de kinderen na een scheiding dat onvergetelijk te willen maken. Het gevaar hier is echter dat je compleet het overzicht verliest en zo ook de fun. Leg de lat dan ook niet te hoog die eerste paar trips. Maak geen ingewikkelde plannen die een strakke timing vereisen. Hou het lekker rustig en tracht flexibiliteit te behouden. Je weet immers ook nooit hoe de kinderen reageren!

Read Previous

5 tips: hoe ga je te werk als je wil gaan scheiden

Read Next

Vakantie na de scheiding: de leukste reisideetjes