Wat als de beslissing om te scheiden genomen is?

Mensen die trouwen, doen dit met de bedoeling een leven lang samen te blijven. Niemand die op dat moment al stilstaat bij de mogelijkheid van een echtscheiding, en toch is het voor steeds meer koppels de harde realiteit. De wegen gaan steeds verder uiteen tot een echtscheiding onvermijdelijk is. Een periode van hevige emoties, van veel geregel en van knopen doorhakken breekt aan. De afhandeling van de echtscheiding kan op verschillende manieren, veel hierin hangt af van hoe jullie op dat moment tegenover elkaar staan.

Scheiden in onderling overleg


De aanvraag voor de echtscheiding kan enkel en alleen door een advocaat bij de bevoegde rechtbank gebeuren. Niets houdt jullie echter tegen om de scheiding onder jullie beiden te regelen en ook de nodige verdelingen en overeenkomsten op te maken. Het hoeft geen verdere uitleg dat dit de makkelijkste, snelste en goedkoopste manier van scheiden is. Jullie maken alle afspraken op, de advocaat dient de aanvraag in en de rechter spreekt de echtscheiding uit.

Scheiden met de hulp van een mediator


Voor koppels die wel nog in dialoog kunnen gaan, maar die moeite hebben om bij de kern van de zaak te blijven en waarbij de dialoog door emoties al eens spaak dreigt te lopen, kan de hulp van een mediator de oplossing bieden. Als onafhankelijke en neutrale bemiddelaar waakt hij erover dat de gesprekken op gang gebracht worden en dat er in een sfeer van respect en begrip tot overeenkomsten kan gekomen worden. Alle overeenkomsten zijn in principe goed, zolang ze voor jullie beiden aanvaardbaar zijn. Na afloop van het mediationtraject is het ook hier een advocaat die de aanvraag indient en de rechter die de echtscheiding uitspreekt. Omdat de kosten van de mediator en de advocaat gedeeld kunnen worden, is ook dit een relatief goedkope manier van scheiden.

Scheiden met de hulp van een advocaat


Als communicatie uitgesloten is en jullie op geen enkele manier tot regelingen en overeenkomsten kunnen komen, zit er niets anders op dan beiden een eigen advocaat onder de arm te nemen. Iedere advocaat verdedigt hier de persoonlijke belangen van zijn eigen cliënt. Deze procedure kan al snel heel wat tijd in beslag nemen en komt meestal met een stevig prijskaartje. Op basis van alle ingenomen standpunten zal het uiteindelijk de rechter zijn die beslist welke regelingen getroffen worden, waarna hij de echtscheiding uitspreekt.


Dat scheiden op verschillende manieren kan, is duidelijk. Het spreekt voor zich dat de procedure waarbij jullie de hele echtscheiding onderling regelen voor alle betrokkenen de beste is, ook naar de toekomst toe. Een vechtscheiding daarentegen brengt heel wat teweeg en blijft nog lang nazinderen.

Read Previous

Nieuwe hobby na de scheiding: op naar een nieuw leven

Read Next

5 tips: hoe ga je te werk als je wil gaan scheiden