Zo pas je de kinderalimentatie aan

Na je scheiding kunnen zowel voor jou als je ex-partner omstandigheden veranderen die van invloed zijn op de kinderalimentatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je van baan verandert, werkloos wordt of dat je opnieuw trouwt. Dit soort zaken kunnen er de reden van zijn dat je meer of juist minder kinderalimentatie moet gaan betalen. In dit artikel leggen we aan je uit hoe je wijzigingen op dat gebied aanpakt.

Bereken opnieuw de hoogte van de kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van drie factoren: je eigen inkomen, dat van je ex-partner en het inkomen uit de periode toen jullie nog bij elkaar waren. Niet alleen veranderingen in inkomens leiden tot herberekeningen van de kinderalimentatie. Het is ook heel goed mogelijk dat je een nieuwe rekensom moet gaan maken op het moment dat bepaalde overheidsregels worden geïntroduceerd of aangepast.

Schakel eventueel een adviseur in

Heb je een nieuwe berekening gemaakt en maak je daaruit op dat je op dit moment te veel betaalt of te weinig ontvangt, dan is het verstandig om contact op te nemen met een zogenoemde echtscheidingsadviseur. Dit soort adviseurs zijn onder meer gespecialiseerd in alle officiële regels met betrekking tot alimentaties en kunnen daardoor exact voor je checken of er nog steeds aan alle wettelijke voorwaarden wordt voldaan. Let op, het inschakelen van zo’n adviseur kost geld. Is je te verwachten financiële voordeel niet zo heel erg groot, dan is het goed voorstelbaar dat je er de voorkeur aan geeft om alles gewoon bij het oude te laten. Een beroep op de dienstverlening van zo’n echtscheidingsadviseur is dan onnodig kostbaar.

Neem contact op met je ex-partner

Natuurlijk is het het fijnst om de gewenste aanpassing van de kinderalimentatie rechtstreeks met je ex-partner te bespreken, maar dat is helaas lang niet altijd mogelijk. In zo’n geval kun je de hulp van een scheidingsmediator inschakelen. Deze tussenschakel helpt jullie bij het maken van nieuwe afspraken en is erin gespecialiseerd om gesprekken op dit vlak in goede banen te leiden. Ook aan het inschakelen van een scheidingsmediator zijn kosten verbonden. Komen jullie met of zonder mediator tot nieuwe afspraken, leg deze dan altijd schriftelijk vast in een contract en onderteken dat beide.

Laat een rechter een bindende uitspraak doen

Bereik je over de aangepaste hoogte van de kinderalimentatie geen overeenkomst met je ex-partner, dan kun je er altijd voor kiezen om samen met een advocaat naar de rechter te stappen. Bij veel advocaten is het introductiegesprek kosteloos. Tijdens dat gesprek maakt de advocaat een inschatting van de kans dat je de zaak bij de rechter ook echt wint. Beschik je op dit moment niet over genoeg geld om de uiteindelijke kosten van de werkzaamheden van de advocaat te kunnen betalen en/of heb je geen rechtsbijstandverzekering, dan kun je een beroep te doen op gefinancierde rechtsbijstand. In dat geval betaalt de Staat grotendeels de kosten van de advocaat voor je.

Read Next

Wat met alimentatie na een scheiding?