Kinderen en echtscheiding

Kinderen en echtscheiding is een combinatie die je liever niet ziet. Iedereen weet dat dit kinderen beschadigt. Op het moment dat je samen een kindje krijgt, bedenk je ook niet dat deze schattige baby met een scheiding te maken zal krijgen. De praktijk wijst echter uit dat heel wat jongens en meisje hiermee wel te maken krijgen. En soms is het ook gewoon de beste oplossing die er is. Blijven papa en mama wel bij elkaar, dan is dat ook niet goed voor het kind. Maar hoe help je kinderen nu het beste in deze situatie?

Kinderen moeten zich uiten

Op zich is dit heel logisch. Bij volwassenen werkt dit vaak ook zo. Als er lastige dingen zijn, dan verwerk je die het beste door erover te praten. Laat een kind dus altijd praten als hij daar behoefte aan heeft. Neem goed de tijd om te luisteren. Vertel niet meteen allerlei oplossingen, maar luister vooral naar wat er uit het kind komt. Hij of zij voelt zich dan gehoord en dat is cruciaal. Je hoeft niet altijd als ouder degene te zijn bij wie het kind zijn verhaal kwijt kan. Dat mag ook gerust een andere vertrouwde persoon zijn. Let wel op dat praten niet moet. Trek er niets uit wat je kind niet wil delen. Niet elk kind is een prater. Soms verwerken kinderen ook heel veel tijdens hun spel. Observeer het kind dan en ontdek waar hij of zij het vooral moeilijk mee heeft.

Geef nooit valse hoop

Hoe graag je kinderen ook slecht nieuws wilt besparen, geef nooit valse hoop. Weet je zelf al zeker dat de relatie op een scheiding uitloopt, ga dan niet tegen een kind vertellen dat het misschien wel meevalt. En beloof ook niet dat papa en mama later wel weer bij elkaar komen. Hoe pijnlijk het op dit moment ook is, eerlijkheid is altijd het beste. Het is wel heel belangrijk om te benadrukken dat zowel papa als mama altijd van het kind blijven houden. Ook al houden ze niet meer van elkaar. En ook duidelijk maken dat het kind niet de oorzaak van de echtscheiding is. Je wilt niet weten hoeveel kinderen dat denken. Spreek dit dus ook duidelijk uit.

Wees positief over elkaar

Hoe moeilijk dit ook kan zijn, blijf positief over elkaar als het kind erbij is. Zeker als de echtscheiding een vechtscheiding is of als alles heel emotioneel is voor je, dan is deze opdracht bijna onmogelijk. Toch is dit echt het beste voor het kind. Ga ook niet zeggen dat het kind bijvoorbeeld alle foto’s van de vader of moeder moet weghalen. Voor het kind blijven beide ouders belangrijk. Respecteer dat.

Read Previous

Hoe kan je kinderen helpen om een scheiding te verwerken?

Read Next

Ook de kinderen zijn betrokken partij in een echtscheiding