Een scheiding is niet alleen voor volwassenen een zwaar proces, ook kinderen kunnen er enorm onder lijden. Er verandert enorm veel in hun leven. Ze gaan hun papa of mama niet meer dagelijks zien en misschien moeten ze ook verhuizen. Het is erg belangrijk dat je je kind goed begeleidt tijdens deze periode. Op deze manier kunnen ze de scheiding plaatsen en kunnen ze aan de nieuw situatie wennen.
Laat het proces vlot verlopen
Eerst en vooral is de manier waarop de scheiding verloopt erg bepalend voor de emoties van je kinderen. Het is daarom erg belangrijk dat je de scheidingsprocedure zo vlot mogelijk laat verlopen. Probeer, indien mogelijk, om onderlinge afspraken te maken en een gerechtelijke procedure te vermijden. Een vlot proces helpt de kinderen enorm om hun gevoelens te verwerken. Maak zeker geen ruzie in het bijzijn van je kinderen en praat niet slecht over je (ex-)partner, hoe moeilijk dit ook is. Discussies zorger ervoor dat ze deze nare periode erg moeilijk achter zich kunnen laten.
Luister naar je kinderen
Breng je kinderen best pas op de hoogte van de scheiding als jullie de knoop definitief doorgehakt hebben. Kies vervolgens een vertrouwde plek om hen van het nieuws op de hoogte te brengen. Tijdens dit gesprek kan het zijn dat je kinderen volledig dichtklappen of overmand worden door hun emoties. Bereid je hierop voor en vang hen zo goed mogelijk op. Maak ook na deze conversatie voldoende tijd voor hen vrij. Praat voortdurend met hen en vraag geregeld hoe ze zich voelen.
Behoud het contact met beide ouders
Het is onvermijdelijk dat de kinderen één van de ouders minder zullen zien na de scheiding. Als het contact tussen beide partijen echter goed blijft verlopen, vormt dit echter geen groot probleem. Stel een regeling op waarbij de kinderen voldoende tijd met elke ouder kunnen doorbrengen. Tijdens de onderhandelingen moeten jullie goed beseffen hoe moeilijk het is voor een kind als ze één van beide ouders bijna niet meer zien. Ze kunnen ernstige gedragsproblemen ontwikkelen en de kans op depressies stijgt ook aanzienlijk.
Stel ze gerust
Kinderen hebben de neiging om zichzelf de schuld te geven van de scheiding. Ze zoeken naar een oorzaak en begrijpen niet waarom hun papa en mama ruzie maken. Stel hen daarom voortdurend gerust. Probeer hen uit te leggen dat de scheiding niets met hen te maken heeft. Ook na de procedure moet je veel aandacht aan de communicatie met je kinderen besteden. Ze voelen zich namelijk erg onzeker en weten met hun verdriet geen raad. Help hen om hun emoties te controleren en geef ze steeds een veilig en warm gevoel.