De invloed van een scheiding bij jonge kinderen

Elke scheiding is een rollercoaster van emoties. Niet enkel voor de ouders, maar ook voor je kind of kinderen. Kinderen houden van hun ouders. Een scheiding zet de wereld van kinderen helemaal op zijn kop. Een kind heeft een bepaalde tijd nodig om dit te verwerken en zich aan te passen aan de nieuwe ontstane situatie. Ook al is het kind nog maar een baby, dreumes of peuter. Over het algemeen gaat het met de kinderen na een tijdje goed. Maar om het juiste evenwicht opnieuw te vinden mag je toch rekenen op een periode van 2 tot 3 jaar.

Het effect van een scheiding bij baby’s

Vaak wordt door mensen gedacht dat jonge kinderen zoals baby’s of dreumesen nauwelijks iets merken van een scheiding. Dit is wel een hele grote misvatting. Het is een publiek geheim dat een jong kind heel goed de stemmingen en de veranderingen aanvoelt. Onzekerheid en verwarring halen de bovenhand. Dit uit zich spontaan omdat baby’s minder eetlust gaan hebben, sneller huilen of minder goed indommelen.

Peuters en kleuters zetten minder stappen in hun ontwikkeling

Peuters en kleuters uiten op verschillende manieren hun spanningsvelden en emoties. De meest voorkomende reacties zijn:

  • Opvallend meer huil- en driftbuien
  • Last van slaapproblemen
  • Zich verdrietig en schuldig voelen

Het verloop van het contact met de co-ouder

Je mag dan wel scheiden als koppel, maar voor de rest van je leven blijf je wel samen de papa en mama van de kinderen. Welke aandachtspunten verdienen de grootste aandacht:

  • Probeer in het bijzijn van kinderen geen ruzie te maken

Probeer als ouder zoveel mogelijk conflicten te vermijden en geen oplopende ruzies te maken in het bijzijn van je kind.

  • Stel een ouderschapsplan op

Tracht aan de hand met een vastomlijnd ouderschapsplan duidelijke afspraken te maken. Structuur in deze fase voor jou en voor je kind is heel belangrijk.

  • Veilige omgeving stimuleert de ontwikkeling van het kind

Een veilige en warme omgeving zorgt ervoor dat de ontwikkeling bij een kind wordt gestimuleerd. Daarom is een positieve relatie met beide ouders van onschatbare meerwaarde. De huisregels kunnen misschien wel verschillen, maar een kind gaat daar heel soepel mee om.

Zorg als ouder op de eerste plaats voor jezelf

Je kind heeft een ouder hard nodig tijdens een scheiding, maar je kan dit pas bereiken wanneer je zelf heel goed voor je eigen gemoedstoestand zorgt. Maak dat gevoelens niet gaan dwarszitten tussen jou en je oogappel.

Read Previous

De gevolgen van een (v)echtscheiding

Read Next

Scheiden met een mediator of een advocaat?