Wat is een echtscheidingscoach en hoe kan het helpen?

Echtscheiding is natuurlijk meer dan alleen een verandering van je wettelijke status. Het omvat een ontvlechting van complexe emotionele, financiële en sociale relaties en, voor mensen met kinderen, een herstructurering van de familiale eenheid. Niet onlogisch dus dat het geen makkelijke periode in iemands leven is. Net daarom kan een echtscheidingscoach interessant zijn.

Wat is een echtscheidingscoach?

Echtscheidingscoaching is een flexibel, doelgericht proces dat is ontworpen om mensen die een scheiding doormaken te ondersteunen, motiveren en begeleiden om hen te helpen de best mogelijke beslissingen te nemen voor hun toekomst, gebaseerd op hun specifieke interesses, behoeften en zorgen.

Een echtscheidingscoach is opgeleid om je te helpen de vragen te beantwoorden die je ervan weerhouden om verder te gaan van waar je nu bent. Een van de meest voorkomende dingen waar echtscheidingscoaching bij helpt, is de grootste vraag: weten wanneer en of je moet scheiden.

Hoe weet ik of ik er een nodig heb?

Een echtscheiding kan zorgen voor een overweldigend gevoel waarbij het nemen van beslissingen er kan toe leiden dat je snel emotioneel overspoeld voelt. Een scheiding is dan ook een levensveranderende situatie die kan leiden tot een emotionele crisis.

Tijdens een scheiding wordt er veel van je geëist. Belangrijke beslissingen moeten worden genomen en het kan zorgen voor een gevoel van verwarring. Dit kan op zich weer zorgen voor emotionele uitputting en het gevoel van jezelf kwijt te spelen. Op die momenten is het moeilijk om te weten welke stappen ondernomen moeten worden en welke beslissing de juiste is. Het is erg gelijkaardig aan een depressie. Herken je dit gevoel, dan is het wellicht verstandig om langs te gaan bij een echtscheidingscoach.

Wat zijn de voordelen van een ​​scheidingscoach?

Een echtscheidingscoach inschakelen kan nuttig zijn als je hulp nodig hebt bij het verkrijgen van inzicht in enkele belangrijke beslissingen die moeten worden genomen. Denk maar aan de beslissing van het type echtscheidingsprocedure. Los je echtscheiding zelf op met je ex-partner? Heb je nood aan bemiddeling of is er een proces nodig?

Een echtscheidingscoach ondersteunt en begeleidt je door het door jou gekozen juridische traject. In de meeste situaties zal een echtscheidingscoach slechts een van de partners ondersteunen.

Een coach onder de arm nemen kan helpen om richting de toekomst te kijken. Hoe ziet je leven er uit na de scheiding. Moet je als alleenstaande ouder verder of werkten jullie samen in een zaak waardoor je nu een nieuwe job moet zoeken? Door doelstellingen voorop te stellen helpt de coach je met je leven terug op te bouwen.

Read Previous

Zo begeleid je je kinderen zo goed mogelijk tijdens een scheiding

Read Next

De gevolgen van een (v)echtscheiding