Een scheiding is emotioneel een heel zware periode. Je moet bovendien niet alleen je gevoelens onder controle krijgen, er zijn ook heel wat praktische zaken die geregeld moeten worden. De hulp van een mediator of een advocaat is dan ook zeker welkom. Maar wat is nu juist het verschil tussen deze twee partijen?
Wat is de taak van een mediator?
Als de communicatie tussen je partner en jezelf vlot verloopt, kan je best een mediator inschakelen. Een mediator is een neutrale bemiddelaar die zowel de juridische als de economische en de emotionele aspecten van de scheiding regelt. Hij behandelt elk onderdeel uitvoerig en samen zoeken jullie naar een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn. Een mediator kiest op geen enkel moment partij en dient voornamelijk om de communicatie vlot en efficiënt te laten verlopen. Bovendien helpt de bemiddelaar ook om de relatiebreuk sneller te verwerken en kan je met eender welke vraag of twijfel bij hem terecht.
De voordelen van een mediator
Het grote voordeel van een mediator is dat het traject meestal veel sneller verloopt. Omdat jullie in harmonie scheiden, komen jullie eenvoudiger tot een oplossing en is het scheidingsproces zo voorbij. Bovendien is een korte procedure financieel ook zeer aantrekkelijk. Een mediator zorgt er ook voor dat jullie als vrienden uiteen gaan. Jullie kunnen in de toekomst blijven samenwerken en de communicatie zal vlot blijven verlopen. Het enige nadeel van een mediator is dat hij vaak over gevoelens praat. Als je enkel de praktische zaken snel wil regelen, kan dit vervelend zijn.
Wanneer heb je een advocaat nodig?
Er zijn echter heel wat scheidingen die moeizaam verlopen. Als jullie absoluut geen consensus bereiken, dan is een advocaat vaak de enige oplossing. Elk partij heeft een eigen advocaat nodig, zodat zijn belangen op elk moment verdedigd worden. Zodra je voor een advocaat gekozen hebt, kan je geen onderlinge afspraken meer maken. Alle communicatie moet via de advocaat verlopen en zij zullen elk aspect vervolgens onderling overleggen. Bovendien komen je op deze manier ook tegenover je partner te staan in de rechtbank. Dit kan jullie onderlinge relatie op een erg negatieve manier beïnvloeden.
Een advocaat is soms de enige oplossing
Een advocaat is in sommige situaties onmisbaar. Zeker als je partner onredelijke eisen stelt, moet je iemand hebben die voor jouw belangen strijdt. Hou er wel rekening mee dat de procedure in dit geval langer duurt. De advocaten moeten voortdurend overleggen en dit merk je ook meteen aan het kostenplaatje. Ten slotte verloopt de communicatie met je partner na de scheiding waarschijnlijk erg stroef. Dit kan in de toekomst erg lastig zijn, zeker als jullie samen kinderen hebben.