Het ouderlijk gezag

Wanneer kinderen zijn geboren uit een huwelijk of een geregistreerd partnerschap dan hebben beide ouders vanaf de geboorte van de kinderen het gezamenlijk ouderlijk gezag.

Bij echtscheiding houden beide ouders het gezamenlijk ouderlijk gezag. Alleen wanneer er sprake is van extreme omstandigheden kan één van de ouders bij de rechter het ouderlijk gezag voor zich zelf aanvragen. 

Wanneer kinderen geboren worden uit een ander samenlevingsverband dan het huwelijk of het geregistreerde partnerschap dan krijgt alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. In deze gevallen dienen de ouders bij de geboorte of op een later tijdstip (bijvoorbeeld bij het uit elkaar gaan) het gezamenlijk ouderlijk gezag aan te vragen bij de kantonrechter. 

NB. Erkenning van het vaderschap houdt niet automatisch in dat er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag. De erkenning van het vaderschap kan geregeld worden op het gemeentehuis wanneer de geboorte van het kind wordt aangegeven. Het gezamenlijk ouderlijk gezag moet worden geregeld via de kantonrechter. 

 

Meer informatie over kinderen en echtscheiding

- Wat en wanneer vertel je het de kinderen

- Reacties van kinderen op de echtscheiding

- Rol van de ouders in de echtscheiding

- Hoofdverblijfplaats van de kinderen na de echtscheiding

- Het ouderlijk gezag na de echtscheiding

- Omgangsregeling

- Co-ouderschap

- Ouderschapsplan

- Echtscheiding en ouderschap

Productinformatie